pumpe za fontane - kako izabrati?

Kada birate pumpu za svoju fontanu, vodite računa da odaberete onu sa odgovarajućom snagom. Pravilno tumačenje podataka koje proizvođač daje je najbitnije.atman pumpa

Najvažniji podatak je onaj na koju visinu želite da pumpa izbaci vodu. Oko ovoga se možete konsultovati i sa našim prodavcima. Ako na pumpi stoji da maksimalno izbacuje vodu na, recimo, 2 metra, to znači da će nova pumpa, bez opterećenja creva ili cevi, bez zaprljanog propelera, u idealnim uslovima (kako se rade testiranja na osnovu kojih proizvođač daje podatke) jedva izbaciti vodu na tu visinu.

To u praksi znači da, ako želite da vam pumpa izbaci vodu na 2 metra iznad površine vode, nikako ne birate takvu pumpu, već otprilike duplo jaču. Pumpa gubi snagu sa povećanjem visine, što je prikazano na grafiku koji se nalazi na ambalaži.

Druga bitna stvar je jačina pumpe i koliki realan protok želite. Ako želite da voda jako cirkuliše, birajte još jaču pumpu. Računajte na to da su fontane najčešče na otvorenom, da se propeler koji pokreće pumpu prlja i da se tako smanjuje protok.

U tu svrhu je dobro organizovati predfilter u vidu poroznog sunđera, koji će štititi propeler pumpe od prljanja i čestog čišćenja. Pumpu povremeno treba rasklopiti, izvaditi propeler i očistiti od prljavštine. Prilikom rada pumpa mora biti stalno potopljena u vodu, ne sme raditi na suvom. Uz pumpu posebno možete poručiti nastavke i prskalice za pumpe.